• Black LinkedIn Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

HAMPSTEAD MEWS

Location : London
Year : 2017
Categories : Residential 
Client : Private

In 2017, Stanesby Architecture was appointed to provide full architectural services for the refurbishment of a small mews house in Hampstead, West London.

 

The concept was to create a high-quality family home of architectural and sustainable merit. The proposal is both sympathetic and complementary to the surrounding Conservation Area and makes the best possible use of the available space.

 

Internally, the scheme adopts simple materials and devices, such as polished concrete, timber, painted brick walls and pocket doors, which help generate a sense of space by reducing visual clutter.

 

Internal joinery provides much needed storage and divides the ground floor area, helping to create zones in an open plan environment.  

 

Externally, the scheme aims to re-introduce a mews typology onto the street, which has been largely lost by the conversion of the ground floor garages.  To achieve this, the façade uses an openable timber screen in front of minimal glazing. The oak screen echoes the original style of the property, whilst allowing light and ventilation into the ground floor space.